Beeld Sint-Servatius

Kersenhout. Hoogte: 188 cm. Diameter: 60 cm.

In 2016 heb ik al eerder een kleiner beeld gemaakt van Servatius in het kader van de Schijndelse Kunstroute. Servatius was eeuwenlang de patroonheilige van Schijndel.

In 2017 kwam het bestuur van de parochie met het aanbod van een enorm grote kersenstam die gedurende ruim 70 jaar in de tuin van de pastorie was opgegroeid. Op de vraag wat voor een beeld ik zou gaan maken zei ik spontaan dat ik Servatius in het groot zou willen maken. Toen ik in het atelier de stam had opgericht heb ik eerst voorzichtig de schors verwijderd. Ik zag meteen aan de onderkant de plooien van een lange mantel. In feite is de onderste helft letterlijk de stam en heb ik met de kettingzaag de bovenste helft in de vorm een kegel gezaagd. Daarna heb ik met de guts en flessenhamer een en ander verder gestileerd. Van boven naar beneden de mijter, het hoofd, de nek en de schouders. Tenslotte heb ik halverwege de mantel glooiend laten overlopen in de stam en was Sint-Servatius geboren uit een kersenboom die opgroeide in gewijde grond.

Jan Aldenhoven

De beeltenis van Servatius is inmiddels geplaatst in de Servatiuskerk.