Sacrament van de Biecht

Het sacrament van boete en vergeving ( de biecht)

Biechten is niet meer in, waarschijnlijk omdat we het vroeger "moesten" en ook niet wisten, wat we moesten zeggen. Ruimte maken in je hart, daar gaat het om in een biechtgesprek. Vaak kan dat biechtgesprek bevrijdend en verlossend werken. Wie zelf "vergeven" als bevrijdend heeft ervaren kan ook anderen vergeven.
[Interieur kerk 0020]  Lukt het, dan valt er een hele last van je schouders en voel je weer wat leven is. Wat dat betreft is de afbeelding op het deurtje van de biechtstoel in de Dungense kerk  heel sprekend: Het boek, gesloten met een lint: de fouten en tekortkomingen, die in een eerlijk biechtgesprek zijn beleden, zijn voortaan een gesloten boek, vergeven en vergeten.
Over vergeven gesproken: Jezus zegt daar het volgende over: “Je moet de ander een stap voor zijn, hem vergeven, voordat hij er om vraagt.” Hij deed het zelf op het kruis: "Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen".  Wie net als Jezus mensen leert aanspreken op hun goede eigenschappen en daarmee op hun gevoel van menswaardigheid werkt mee aan de bouw van het Rijk van vrede en gerechtigheid.  Ondanks een pittige ruzie toch kunnen zeggen: "Ik weet iets goeds van jou". Als dat eens zou kunnen.  Een eerlijk biechtgesprek kan bevrijdend werken.
Voor een persoonlijk biechtgesprek kunt u te allen tijde een afspraak maken met een priester naar keuze.
In de dagen voor Kerstmis en Pasen is er in iedere kerklocatie een boeteviering. Daarvoor kunt u een link leggen naar een van de vier kerklocaties:

Den Dungen
Gemonde