Lourdes, het was een inspirerende bedevaart

LOURDES, het was een inspirerende bedevaart.

Met 48 pelgrims vertrokken we op maandag 1 oktober in alle vroegte naar Maastricht, om op het vroege middaguur neer te strijken in ons hotel in Lourdes, na goede vlucht en “harde” landing.
Lourdes moet je niet even aandoen omdat je toch in de buurt bent, Lourdes moet je ervaren en beleven. Dan doet het wat met je en in je. Dat was de ervaring van alle pelgrims. Met een lach en een traan werd er heel veel met elkaar gedeeld, en nog veel meer toevertrouwd aan de zorgen van moeder Maria.
De vieringen in Lourdes spraken ons aan. De openingsviering op maandagmiddag in de Bernadettekerk zorgde voor geweldige start, gevolgd door een bezoek aan de grot.
De rondleidingen door het heiligdom en Lourdes hadden wat “last” van de drukte. Het was nl. erg druk in Lourdes omdat de Rosaire er was ( Franse Nationale bedevaart) en die waren er met een kleine 20.000 personen. Onze vieringen lagen vast, zodat we ons eigen programma konden uitvoeren.
De boeteviering en sacramentsprocessie op dinsdag vormden een mooie opening voor de indrukwekkende viering bij de grot op woensdagmorgen. Dan ervaar je Lourdes van binnenuit als een plek waar hemel en aarde elkaar raken. Dat was ook voelbaar tijdens de indrukwekkende lichtprocessie op woensdagavond. Het aantal rolstoelen met zieken, gehandicapten of mensen die slecht ter been waren was niet te tellen. En dan te weten dat die bij na allemaal geduwd of voortgetrokken werden door jongeren. Soms leek het op een jongerenbedevaart en dat geeft hoop voor de toekomst.
De viering met de handoplegging was eveneens zeer indrukwekkend en riep bij velen de nodige emoties op. Het gevoel er niet alleen voor te staan, maar gedragen te worden door moeder Maria en de mensen om je heen geeft troost en verlichting.
Het uitstapje naar de Gavernie en Pont d’Espange onder een stralende zon droeg bij aan geweldige sfeer onder de pelgrims. Wat is de natuur mooi als je al die hoge bergtoppen ziet schitteren in de volle zon.
Met de sprekende zendingsviering op zaterdagmorgen kwam er een einde aan deze inspirerende bedevaart, die velen goed heeft gedaan. Het rugzakje dat velen met zich mee droegen was wat lichter geworden. Velen van ons namen afscheid van Lourdes met een laatste groet aan Maria en de woorden: “Tot volgend jaar.”
Een beetje verlaat bereikten we iets over het middernachtelijk uur veilig onze thuishaven. 48 Dankbare en tevreden pelgrims kijken terug op een mooie en inspirerende bedevaart, die hopelijk nog lang zal doorwerken.
Pastor Chr. Van Beurden