Vasten; Hoe doe je dat nu??

Bij vasten denken de meesten van ons aan niet of minder eten: we laten het ribkarbonaatje een keer staan en eten, sommigen met tegenzin, een visstick . Toch zijn er vele manier waarop je kunt vasten in de 40 dagen voorafgaand aan Pasen, die niet met eten te maken te hebben. Traditiegetrouw zijn er drie pijlers waaraan je in de vastentijd extra aandacht kunt geven, namelijk 1) werken van versterving, 2) werken van gebed en 3) werken van naastenliefde.
Onder de werken van versterving kun je rekenen alle dingen die je laat uit liefde tot God. Zo kun je inderdaad eens in plaats van vlees op vrijdag een eenvoudig stukje vis eten. Dat is niet alleen gezond, maar het maakt je ook meer bewust van het feit hoe goed wij het over het algemeen hebben in Nederland. Door met eten te minderen, zal je honger toenemen, ook je honger naar God. Uiteindelijk is dat namelijk het doel van vasten: je laat iets materieels zoals eten staan, zodat er meer ruimte komt voor het geestelijke, voor God. Toch is het belangrijk om te bedenken dat minder eten maar een van de vele vormen is om iets achterwege te laten voor God. Zo kun je ook met jezelf afspreken dat je de komende veertig dagen in plaats van twee maar één uur televisie kijkt per dag. Of dat je een aantal uren per dag afspreekt met jezelf waarop je niet met facebook, whatsapp of twitter bezig bent. Hoe concreter, hoe beter.
De tweede pijler waar aandacht aan besteed kan worden de komende weken zijn werken van gebed. Door de werken van versterving houd je per dag meer tijd over. De tijd die je vrij maakt door bijvoorbeeld minder foto’s te posten op instagram, zou je eens kunnen kijken of je niet nog ergens een Rozenkrans hebt liggen. Door de Rozenkrans te bidden zet je namelijk het lijntje naar de Facebookvrienden even stop en gooi je een lijntje uit naar boven, naar Maria. Ook zou je eens een Bijbel kunnen pakken en daar, al is het maar een kwartier per dag, in lezen. Waarschuwing! Dit kan je leven veranderen.
Tot slot is het erg belangrijk om de werken van naastenliefde niet te vergeten, de komende weken op weg naar Pasen. De werken van barmhartigheid. Zoek ze op internet op, print ze uit en hang ze boven de keukentafel. De nood aan naastenliefde in de wereld is namelijk zo hoog dat we niet rustig op onze bank kunnen blijven zitten, dat hebben de vele aanslagen de afgelopen maanden wel bewezen. We moeten aan de slag, vandaag nog!
Kapelaan Pieter Zimmerman