Sacramenten
Een overzicht van de sacramenten met aanvullende informatie.
Ons leven speelt zich af tussen de wieg en het graf. Er gebeuren veel dingen, ook heel ingrijpende, op de weg tussen geboorte en sterven. Op die weg maken we keuzes. Daar hoort ook de keuze bij om “als gelovige” door het leven te gaan. Ieder leven kent zijn scharniermomenten. Het gaat vaak om gebeurtenissen, waarbij er iets opengaat, iets nieuws begint. Deze gebeurtenissen noemen we “sacramenten”.
Onze kerk kent zeven sacramenten: zeven uiterlijke tekenen van de trouw, van het geluk, dat God aan de mens wil geven, die deze sacramenten ontvangt. Maar, de liefde komt, als het goed is, van twee kanten. God maakt ons duidelijk, dat Hij ons met Zijn liefde nabij is, en wij doen een plechtige belofte van trouw jegens diezelfde God. De zeven sacramenten zijn:
Proficiat. De geboorte van je kind is iets heel bijzonders. Je zoon of dochter hoort er meteen bij. Het bedje is gespreid en je kind wordt opgenomen in de kring van familie, kennissen en vrienden. Dan komt de vraag: Laten we ons kind dopen? De keuze om hun kind te laten dopen maken ouders samen. En als je die keuze voor je kind gemaakt hebt, dan blijven er vragen. Bij die vragen wil de parochie je graag van dienst zijn.
Doop
Je maakt de keuze om je kind te laten dopen. Dat doe je bewust. Dat kost tijd. Daar denk en praat je samen over, want wat betekent het eigenlijk om je kind te laten dopen?
Dopen is je kind laten opnemen in de christelijke geloofsgemeenschap. Je kind op het spoor zetten van die groep mensen voor wie Jezus van Nazareth een inspirerend voorbeeld is, dat navolging verdient. Dopen is met je kind een leven tegemoet gaan, dat toekomst heeft, een toekomst, die over de grenzen van de dood heen reikt. Dopen is leven vanuit de kern van onze geloofsbelijdenis: liefde is sterker dan haat, nooit zal de dood het laatste woord hebben, maar het leven. Wie zich in zijn leven gedragen en gevoed weet door Gods liefde kan een belofte inhouden voor z’n medemens. “Waar mensen in Jezus’ naam met elkaar worden verbonden, daar wordt alle dorheid overspoeld met leven gevend water”.
Doopvoorbereiding
Indien je de keuze hebt gemaakt om je kind te laten dopen, neem dan contact op met de pastoraal werkster of met het secretariaat. Met de pastoraal werkster maak je een afspraak voor een doopgesprek en de doopdatum. Tijdens het doopgesprek praten we over jullie motivatie voor de doop van jullie kind, krijg je uitleg over de doopplechtigheid en de symbolen, die bij de doopplechtigheid gebruikt worden.
Na de doop van je kind, word je met je gezin uitgenodigd om deel te nemen aan de activiteiten en vieringen van het familiepastoraat.
De doopvieringen vinden plaats op zondag om 11.00 of om 11.45 uur. (in de H. Michaëlkerk in Sint Michielsgestel om 12.30 uur)
Wilt u meer informatie over de doop, mail dan naar marinahobbelen@michaelparochie.nl
Biechten is niet meer in, waarschijnlijk omdat we het vroeger “moesten” en ook niet wisten wat we moesten zeggen. Ruimte maken in je hart, daar gaat het om in een biechtgesprek Vaak kan dat biechtgesprek bevrijdend en verlossend werken. Wie zelf “vergeven” als bevrijdend heeft ervaren kan ook anderen vergeven.
Lukt het, dan valt er een hele last van je schouders en voel je weer wat leven is. Wat dat betreft is de afbeelding op het deurtje van de biechtstoel in de Dungense kerk heel sprekend: Het boek, gesloten met een lint: de fouten en tekortkomingen die in een eerlijk biechtgesprek zijn beleden zijn voortaan een gesloten boek, vergeven en vergeten.
Over vergeven gesproken: Jezus zegt daar het volgende over: “je moet de ander een stap voor zijn, hem vergeven voordat hij er om vraagt.” Hij deed het zelf op het kruis: “Vader, vergeef het hun want zij weten niet wat zij doen”. Wie net als Jezus mensen leert aanspreken op hun goede eigenschappen en daarmee op hun gevoel van menswaardigheid, werkt mee aan de bouw van het Rijk van vrede en gerechtigheid. Ondanks een pittige ruzie toch kunnen zeggen: “ik weet iets goeds van jou”, als dat eens zou kunnen. Een eerlijk biechtgesprek kan bevrijdend werken.
Voor een persoonlijk biechtgesprek kunt u te allen tijde een afspraak maken met een priester naar keuze.
In de dagen voor Kerstmis en Pasen is er in iedere kerklocatie in de weekendviering een viering met speciale aandacht voor boete en verzoening. Kijk hiervoor in de agenda.
Jezus wijst ons een weg door ons leven. ‘Laat alle kinderen bij mij komen,’ zegt Hij, ‘bij mij vind je rust. Volg mij, ik maak je vrij’.
Kinderen die hun eerste communie doen, zetten een nieuw stapje op die weg die Jezus ons wijst. Zij zijn al gedoopt en horen er al bij. Met de eerste heilige communie nemen zij voor de eerste keer deel aan de eucharistie en ontvangen ‘het brood dat Jezus zelf is’.
De laatste keer dat Hij met zijn vrienden samen aan tafel zat, heeft hij hen gevraagd te blijven samenkomen, ook als hij er niet meer zou zijn. Nu meer dan 2000 jaar later doen we dat nog steeds als we samen Eucharistie vieren.
In alle kerkdorpen van de parochie H. Michaël zijn kinderen vanaf groep 4 (7/8 jaar) jaarlijks van harte welkom om deel te nemen aan de voorbereiding en hun Eerste Communie viering.
Is uw kind, of bent u al wat ouder of nog niet gedoopt? Ook dan zijn er mogelijkheden om voorbereid te worden op de Eerste Communie. Neem in dat geval contact op met de parochie.
Voorbereiding:
– Je neemt met je gezin tenminste aan 10 bijeenkomsten (vieringen en/of ontmoetingen) van het Familiepastoraat deel.
– Omdat het voor de communicanten belangrijk is om vertrouwd te raken met de Eucharistie, raden wij ten zeerste aan om zoveel mogelijk de familievieringen in de parochie te bezoeken.
– Je werkt de 10 (of meer) momenten dat je hebt deelgenomen samen uit in een werkboek. In dit werkboek, ‘je eigen geloofsboek‘ schrijf, teken of plak je wat je meemaakt in de voorbereiding.
Je ontvangt daarvoor materiaal , suggesties en huiswerk.
Voor de communicanten zijn ook een paar aparte bijeenkomsten gepland gedurende het schooljaar.
Huisbezoek:
Mocht je het fijn vinden tijdens de voorbereiding een huisbezoek te ontvangen, dan kun je dat aangeven bij de pastoraal werkster.
Communievieringen:
De data van de communievieringen voor 2025 zijn nog niet bekend. Afhankelijk van het aantal communicanten plannen we de vieringen in mei of juni van 2025. Ongeveer een week van te voren wordt er een oefenmoment gepland waarvan verwacht wordt dat je kind daarbij aanwezig is.
Aan het begin van het schooljaar worden alle basisscholen in onze parochie benaderd of ze de informatiebrief over de H. Communie willen meegeven (of willen plaatsen in het ouderportaal) aan de kinderen van groep 4. Ook in de lokale media (Mooi Schijndel en De Brug) komt een oproep om je kind aan te melden. Als je kind ouder is dan 7 of 8 jaar, is er altijd de mogelijkheid om alsnog voorbereid te worden op de Eerste Heilige Communie.
Bij voldoende aanmeldingen (6 of meer) wordt er in iedere kerklocatie een communieviering gepland. Als er niet genoeg kinderen zijn, worden groepen samengevoegd.
Voor meer informatie over het communietraject kunt u contact opnemen met Marina Hobbelen – pastoraal werkster via: familiepastoraatmichael@gmail.com
Ongeveer aan het eind van de basisschool kun je een derde stap zetten op de weg van het geloof: het sacrament van het Vormsel.
Als je gevormd wordt krijg je ‘iets’. De vormheer zegt tegen je: ‘Ontvang het zegel van de heilige Geest, de gave Gods.’
Wat is dat, de heilige Geest?
De heilige Geest is Gods goede kracht die overal aanwezig is; het is de energie, de levenskracht in alles wat leeft! Met het vormsel ontvang je die kracht. De kracht van God die staat voor alles wat goed, wat mooi, wat echt is. Een kracht die van jou de mooiste mens wil maken die je maar kunt zijn. Met al je talenten, met alles waar je goed in bent, of fijn vindt om te doen en te delen met anderen.
Voorbereiding:
– Je neemt met je gezin tenminste aan 10 bijeenkomsten (vieringen en/of ontmoetingen) van het Familiepastoraat deel.
– Je werkt de 10 (of meer) momenten dat je hebt deelgenomen uit in een werkboek. In dit werkboek, ‘je eigen geloofsboek‘ schrijf, teken of plak je wat je meemaakt in de voorbereiding. Je ontvangt daarvoor materiaal , suggesties en huiswerk.
– Voor de vormelingen zijn ook een paar aparte bijeenkomsten gepland gedurende het schooljaar. Ook doen we mee met de Power of Fire dag, voor alle vormelingen van het Bisdom Den Bosch.
Huisbezoek:
Mocht je het fijn vinden tijdens de voorbereiding een huisbezoek te ontvangen, dan kun je dat aangeven bij de pastoraal werkster.
Vormselviering 2025
De datum van de vormselviering is op vrijdagavond 6 juni 2025 om 18.30 uur. Vormheer is dit jaar Mgr Mutsaerts, hulpbisschop van de Den Bosch. Er is 1 vormselviering in onze parochie. Bij de oefenviering (ongeveer 1 week van te voren) wordt verwacht dat je daarbij aanwezig bent.
Aan het begin van het schooljaar worden alle basisscholen in onze parochie benaderd of ze de informatiebrief over het vormsel willen meegeven (of willen plaatsen in het ouderportaal) aan de kinderen van groep 8. Ook in de lokale media (Mooi Schijndel en De Brug) komt een oproep om uw kind aan te melden.
Bij voldoende aanmeldingen wordt er in iedere kerklocatie een voorbereidingsgroep opgestart. Als er niet genoeg kinderen zijn, worden groepen samengevoegd.
Het is altijd mogelijk, ook na groep 8, om het sacrament van het Vormsel te ontvangen.
Wil je meer informatie over het vormsel, neem dan contact op met Marina Hobbelen – pastoraal werkster via familiepastoraatmichael@gmail.com
“Wil je met me trouwen?” Dat moment wordt door de a.s. bruidegom heel goed voorbereid. Hij gaat daarbij zelfs voor zijn bruid door de knieën. Dat dit huwelijk gesloten wordt voor de ambtenaar van de burgerlijke stand is een logisch vervolg op die vraag.
Dat je je liefde ook kerkelijk kunt uitspreken is minder vanzelfsprekend geworden. Dat vraagt om een bewuste keuze. Het huwelijk is een sacrament. Dat betekent, dat je met je liefde naar buiten treedt en de hoop uitspreekt, dat je met elkaar die liefde zo kunt delen zoals Jezus dat deed. En wat zegt Jezus: “Ik ga met jullie mee op weg als een licht in het donker en als een hand op je schouder.” Je belooft elkaar, dat je blijft investeren in je liefde. Als je probeer iedere dag iets goeds bij elkaar te ontdekken en dat ook uitspreekt en dat vervolgens 50 jaar volhoudt, dan kom je aan ongeveer 18.000 goede eigenschappen, zoveel heb je er van je Schepper meegekregen, want iedere mens is geschapen naar Zijn Beeld en Gelijkenis. God heeft het beste van zichzelf ook in jullie gelegd. Wie op deze manier investeert in liefde, kan over 25 en 50 jaar rustig gaan kijken naar de pagina, die gaat over jubilea.
Onze parochie wil je graag helpen bij de voorbereiding op je huwelijk. Je bent vrij om je eigen kerklocatie te kiezen, maar de voorbereiding doen we grotendeels samen, los van het gesprek, dat je voert met de pastor, die jullie huwelijk inzegent.
Je kunt de datum en de tijd bijtijds vastleggen bij de betreffende kerklocatie en dan hoor je vanzelf waar en wanneer we met de huwelijksvoorbereiding starten.
De wijding tot diaken en priester.
In onze parochie zijn priesters, diakens en een pastorale werkster werkzaam. Wat is het verschil?
De pastoraal werker/ster: In de persoon van Marina Hobbelen heeft onze parochie een pastoraal werkster.
Marina heeft daartoe een theologische opleiding gevolgd en daarna van de bisschop een pastorale opdracht gekregen voor onze parochie op verzoek van het kerkbestuur. Een pastoraal werker/ster heeft geen wijding ontvangen, maar ontleent de bevoegdheid aan een pastorale opdracht van de bisschop.
De diaken: Jos van den Bosch is vanaf 1 januari 2023 ons pastoraal team komen versterken.
Een diaken heeft ook een theologische opleiding gevolgd, ofwel aan een theologische faculteit of op het Sint-Janscentrum in Den Bosch. Om het wat moeilijk te maken: Gehuwde mannen kunnen tot diaken worden gewijd, maar diakens mogen niet trouwen. Wordt een kandidaat door de bisschop bevoegd en geschikt bevonden, dan volgt de diakenwijding en de aanstelling in de parochie. De diaken is verantwoording schuldig aan de bisschop.
Een diaken kan voorgaan bij een doopviering, huwelijksviering, uitvaartdienst, woord- en communieviering, en heeft ook de opdracht van de verkondiging.
De priester:
Pastoor Joe Michael is teamleider van onze parochie. Emiritus pastor Chris van Beurden assisteert hem waar mogelijk.
Net als bij diakens spreken we over een roeping. Je wilt als priester je leven in dienst stellen van Jezus en zijn kerk, dienstbaar aan God en de mensen zijn. Je volgt daartoe een theologische opleiding van zes jaar op het seminarie, waar ook veel nadruk ligt op je groei in spiritualiteit. Je voelt je a.h.w. steeds meer gedragen door Jezus zelf. Voordat iemand tot priester wordt gewijd, ontvangt hij de diakenwijding. Daarbij legt de kandidaat ook de celibaatsgelofte af ( ongehuwd blijven ) om zijn leven volledig in dienst te kunnen stellen van Jezus en zijn kerk. Enkele maanden na de diakenwijding volgt dan de priesterwijding, In ons bisdom is dat altijd op de eerste zaterdag na Pinksteren.
Roeping: Mochten jonge mannen zich geroepen voelen om priester of diaken te worden, neem dan contact op met de verantwoordelijke pastor van je eigen kerklocatie.
Het is zinvol om dit sacrament bewust te ontvangen. Het sacrament van de zieken wil een bemoediging, een steuntje in de rug zijn van de zieke en zijn omgeving, een teken, door de eeuwen heen, dat je ondanks je ziekte of lijden niet alleen staat. We spreken uit, dat er leven is na de dood en dat we ons in dat vertrouwen overgeven aan de helpende en helende handen van God.
Samen bidden, verbonden in liefde met de zieke en verbonden in hetzelfde geloof, blijkt telkens weer ’n geweldige steun en bemoediging te zijn. Zo is de ziekenzalving een genadevol gebeuren voor alle betrokkenen, voor de zieke op de eerste plaats, maar ook voor alle dierbare omstanders.
De ziekenzalving is niet los te zien van het leven, dat we geleefd hebben, een leven vol ups en downs, maar altijd in verbondenheid met God. We kennen allemaal momenten, waarop we kwaad geweest zijn op Hem, maar ook momenten van intense dankbaarheid. Die momenten hebben we altijd beleefd in relatie met God.
Die relatie wordt bekrachtigd tijdens de ziekenzalving. We mogen ons leven veilig en geborgen voelen in Gods handen, er op vertrouwen, dat ons leven toekomst heeft met dank aan onze God. Tijdens de ziekenzalving zegt God tegen de zieke: “Joh, wat er ook gebeurt, voor Mij blijf je de moeite waard. Ik laat je nooit vallen. Ik leg mijn handen op je schouder en ga met je mee. Jij bent mijn veelgeliefde.
In de volksmond is er vaak sprake van “de laatste sacramenten.” Dat beeld willen we heel graag laten vervagen. We hebben het over het sacrament van de zieken. Het is bedoeld als ondersteuning in je ziek zijn. Veel zieken putten kracht uit dit sacrament. Het geeft rust en vrede. We bidden samen, dat een zieke er “beter” van wordt. Beter, in de zin van sterker, krachtiger.
Wij pleiten er voor om dit sacrament te ontvangen op een moment, waarop de ziekte nog niet levensbedreigend is en nog niet in haar terminale fase. U kunt te allen tijde contact opnemen met het secretariaat. Wij zijn 24 uur per dag hiervoor bereikbaar: Tel: (073)-549 22 15