Activiteiten voor gezinnen
Aanbod
Het licht op ons pad
Jantje gaat voor de eerste keer naar de training. Hij wil graag voetballen, dat doen zijn vriendjes ook, maar hij weet maar amper dat de bal rond is. Jan heeft nog geen voetbalschoenen ( heb je die nodig?) , geen trainingspak en nog geen voetbalkleren in de kleuren van de club. “Ik dacht je alleen maar tegen een bal moest trappen,” zei Jan. “dat kan ik wel.”
De trainer lachte. “Jan, wij gaan van jou een goede voetballer maken, als je dat zelf ook wilt.”
“Ja, dat wil ik wel”, zei Jan. En ze gingen aan de slag. Eerst naar de sportzaak. Voor voetballen heb je speciale schoenen nodig en sokken, en de clubkleuren. En Jan begon het te leren. Voetballen doe je samen. Je vormt een team en je vormt pas een hecht team als spelers elkaar laten doen waar ze goed in zijn. Jan mocht het op verschillende plaatsen proberen, maar uiteindelijk stond hij het liefst in de goal. Hij groeide uit tot een goede keeper.
“Ja Jan, over een paar jaar sta je in het eerste, als je zo doorgaat.” En Jan glunderde. Hij deed zijn best. De spelregels had hij ook zo onder de knie. Iedere sport heeft zijn eigen regels en iedere vereniging een eigen reglement.
Samen spelen, een team vormen, dat vraagt om een duurzame investering. Dat had Jan al gauw ontdekt. Toen de pastoor hem vroeg of hij misdienaar wilde worden, keek Jan heel verbaasd. “Ik? Ik weet niks van de kerk.” “Dat wist je ook niet van het voetballen”, zei de pastoor, “en nou hou je alle ballen tegen.” En de pastoor nodigde Jan uit om eens naar de bijeenkomsten te gaan van “Het licht op ons pad.”
“Daar leer je veel van,” zei de pastoor en Jan deed het en kreeg er plezier in. Hij praat mee over het begin van de schepping, over Adam en Eva, hij weet waar Sint Nicolaas vandaan komt en hoe oud hij is, hij weet bijna alles van de advent en kerstmis. En … Jan is sindsdien niet alleen een goede keeper, maar ook een trouwe misdienaar.
September – november: 4 bijeenkomsten van ongeveer 60 minuten
November – december: 4 bijeenkomsten
Januari – Vasten: 4 bijeenkomsten
Vasten – Pasen: 2 bijeenkomsten
2 bijeenkomsten
Om zoveel mogelijk kinderen en ouders te betrekken bij deze vieringen en om jonge gezinnen wat handreikingen te geven bij de geloofsopvoeding van de kinderen organiseren we komend jaar in Den Dungen een vijftal impulsavonden, waarbij alle kinderen uit de gehele parochie van harte welkom zijn. Wat moet u zich daarbij voorstellen?
De impulsavond gaat vooraf aan een gezinsviering. Het thema van de gezinsviering is ook het thema van de impulsavond, die bestaat uit drie delen: een leermoment, een creatief moment en een sportief moment.
Er zijn komend jaar vijf impulsavonden. Om de gezinsvieringen en de bijbehorende impulsavonden bij de tijd te houden doen we een beroep op jonge ouders om ons hierbij te helpen. Kost een paar avonden, maar je krijgt er veel voor terug.
De impulsavonden vinden alleen in Den Dungen plaats.
De deuren van de kleuterkerk staan open voor kleuters vanaf 3 jaar en hun ouders. Op een speelse manier proberen we de kleuters vertrouwd te maken met verhalen uit de bijbel, en zo gepresenteerd dat de kleuters aanvoelen waar het om gaat..
De deuren van de Kleuterkerk staan open voor alle kleuters uit de gehele parochie.
Ons team bestaat momenteel uit vier jonge moeders en heeft dringend behoefte aan enige versterking. Iets voor u? U doet er de kleuters een groot plezier mee en daarmee ook uzelf.
Kerk als plek van ontmoeting voor gezinnen.
De vraag die in ons opkomt is vaak wat kan de Kerk of de school voor ons gezin en speciaal voor onze kinderen betekenen.
Als we het even alleen bij onze kerkgemeenschap houden kunnen we misschien de vraag beter omdraaien: Wat kan het gezin voor onze kerkgemeenschap betekenen? Want als de geloofsopvoeding thuis niet gebeurt, zijn Kerk (maar ook de school) tamelijk machteloos. Gebeurt de geloofsopvoeding thuis wel, dan kunnen ze elkaar versterken.
En juist bij deze geloofsopvoeding wil de Kerk u als ouders graag helpen. Onze kerkgemeenschap wil voor u, als ouder een plaats van ontmoeting zijn met God, maar ook met elkaar. Met u willen wij opnieuw gemeenschap zijn in een sfeer van acceptatie en vriendschap.
Het hart van de Kerk wil ook een plaats zijn, waar uw kinderen andere kinderen kunnen ontmoeten. Wij willen graag ideeën van u als ouders horen hoe we praktisch dit gemeenschapsgevoel kunnen versterken.
Kostbare geschenken.
Elders op deze website kunt u lezen welke de sacramenten zijn die de Kerk u aanbiedt. Deze sacramenten zijn kostbare geschenken, die zichtbaar, tastbaar, voelbaar zijn voor de zintuigen. Er wordt niet alleen maar tegen u gezegd: ga bidden en ge zult God ontmoeten. Er wordt u en uw kinderen in de sacramenten echt iets geschonken, in een zichtbaar teken. Dat teken bestaat uit menselijke dingen zoals brood, wijn, water, olie, gesproken woord, handen die je opgelegd worden, enz. Maar in die menselijke dingen is Christus zelf aanwezig. Daarom doen zij iets met je, je wordt er anders en ook beter door. Je treedt als mens binnen in een mysterie wat wij het geloof noemen en dat is het ware geschenk wat u en uw kinderen ontvangen.
Onderwijzen
Tenslotte laat jezelf onderwijzen door God. Dan zal hij je leren wat je kinderen zo graag van jou als ouder ontvangen: waarheid, recht, gerechtigheid, oprechtheid en liefde voor God en de mens.