Vieringen
Een overzicht van de vieringen die worden aangeboden door de R.K. Parochie Heilige Michaël
Een overzicht van de vieringen die worden aangeboden door de R.K. Parochie Heilige Michaël
Het gebeurde op de avond van Witte Donderdag. Jezus breekt het brood en geeft zijn tafelgenoten ( de apostelen) een stukje ervan en terwijl Hij ze een voor een indringend aankijkt zegt Hij: “Dit is Mijn Lichaam dat Ik voor jullie zal geven”. Daarna reikte Hij hen de beker aan: “Dit is Mijn Bloed dat Ik voor jullie zal vergieten tot vergeving van je zonden”. “Ik geef Mijzelf aan jullie om je weer met God te verzoenen”.
Wat een gebaar. En dan de woorden: “Doe dit tot Mijn gedachtenis”. Jullie moeten hetzelfde doen. Het gebaar van breken en delen moest het kenmerk worden van alle christenen. Het heeft heel lang geduurd voordat de apostelen zich deze gedachte hadden eigen gemaakt en ze beseften dat ze hadden aangezeten aan een “liefdesmaal” waarin de gastheer zichzelf als voedsel geeft.
Wat Jezus ons laat voelen is dat er altijd plaats is voor ons om aan te zitten aan zijn “liefdesmaal”. Hij biedt ook ons graag zichzelf als voedsel aan in de hoop dat wij er beter, sterker van worden, dat ook wij groeien in die liefde zodat ook voor ons leven delen wordt, het liefst met de liefde als ons enigste en grootste wapen.
Samen Eucharistie vieren komt ons leven ten goede.
Kerk H. Jacobus de Meerdere, Hartplein 1, Den Dungen.
Kerk St. Lambertus Twijnmeer 2 Gemonde
Kerk H. Servatius, Markt 17, Schijndel
Kerk H. Michael Nieuwstraat 34 Sint-Michielsgestel
Kijk in de actuele agenda wanneer er Eucharistie gevierd wordt
Avondwake
De dood van een dierbare is een ingrijpend gebeuren dat je als mens diep raakt. De parochie wil met de nabestaanden stilstaan bij dit verlies. Een van de mogelijkheden is een avondwake aan de vooravond van een uitvaart, waarna begrafenis of crematie. De geloofsgemeenschap wil als parochie de familie bijstaan bij het afscheid dat men van een dierbare moet nemen.
Wat is een avondwake?
Waken bij een overledene in zijn huis is door de eeuwen hen bekend. Tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw werd de rozenkransgebeden door familie en buurtgenoten. Later verplaatste het bidden en waken zich van thuis naar de kerk en werd in de kerken de avondmis gevierd. Daarna kwam de avondwake op de vooravond van de uitvaart in de kerk. De avondwake is een bijeenkomst in de kerk met de naasten om biddend stil te staan bij het leven van de overledene.
Onze parochie heeft in elke kerklocatie een avondwakegroep, die samen met de familie een avondwake voorbereid. De wake wordt samengesteld met teksten, gebeden en gezangen. Vaak worden symbolen gebruikt die typerend zijn voor de overledene en wordt er een kruisje geplaatst in de kerk. Er is veel ruimte voor persoonlijke inbreng.
Het einde van een mensenleven is minstens zo belangrijk als het begin en als de jaren van het leven zelf. Bij het afscheid nemen van een dierbaar mens zijn we bedroefd. Loslaten van een dierbare doet pijn. Wij kunnen onze dierbare niet zo gauw vergeten en we hopen en verwachten, dat ook God die mens niet vergeet. In ons verdriet hebben wij de steun van elkaar en we vragen ook de troost van God onze Vader, dat onze dierbare bij Hem mag leven, zoals Jezus van Nazareth ons dat beloofd heeft, toen Hij zei: “In het huis van de Vader is ruimte voor velen. Voor wie mijn weg volgt gaat aan het einde van de rit het leven in alle volheid open.” Dat betekent, dat onze dierbaren voor altijd mogen delen in Gods allesomvattende liefde voor de mens.
Aan die belofte trekken wij ons op en daarom bieden we aan onze dierbare een waardig en warm afscheid. Dat doen we samen met familie en vrienden in een plechtige uitvaartviering.
De voorganger zal een priester of een diaken zijn. Ook de pastoraal werkster kan voorgaan als het een dienst betreft van Woord en Gebed. Het is wenselijk vooraf een goed contact te hebben met de priester, diaken of pastoraal werkster, die in de viering voorgaat.