Inleiding
Als christenen, wat we door het doopsel zijn, kunnen we ons niet los zien van de wereld waar we deel vanuit maken. Is het Jezus niet die ons oproept om verantwoordelijke mensen te zijn? Participeren in een wereld op micro-niveau (familie en buurt), meso-niveau (dorp, stad en bisdom) en macro-niveau(land en 3e wereld). Zichtbaar dat lichtpuntje zijn. Niet door het hoog van de daken te schreeuwen, maar door eenvoudig, trouw, betrouwbaar , zorgzaam en gelovig uitvoering te geven, aan de levensopdrachten, waartoe we ons geroepen voelen. Iedere unieke mens mag daar zelf een eigen gezicht aan geven. Onze gaven en talenten moeten we immers in diensten stellen van elkaar, om zo goede beheerders te zijn van de vele genadegaven die God, zo zegt Sint Petrus(1 Petrus 4, 7-11), onze eerste paus. Hij is de steenrots waarop Jezus Zijn kerk bouwde. Als wij die steenrots willen zijn, mogen we als katholieken meewerken aan een sociale, veilige en betrouwbare samenleving, waarin het goed toeven is.
Onze werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede.
De werkgroep bestaat uit leden van onze parochiegemeenschap. Het zijn trouwe vrijwilligers die zich inzetten voor o.a. de Advenstactie en de Vastenactie. Zij coördineren de collectes, doen aan fondsenwerving, houden binding met de projecten en de uitvoering ervan. Samen verantwoordelijkheid nemen voor de noodlijdende mens buiten ons landsgrenzen, het macronvea.u
De werkgroep ziekenbezoek.
De werkgroep ondersteunt de pastores bij het bezoeken van parochianen die daarom gevraagd hebben. Het gaat niet zelden om mensen die chronisch ziek zijn, thuis verblijven of in tehuizen en instellingen. Ook mensen die iemand verloren hebben, zich eenzaam of alleen voelen. Het kan ook zomaar een bezoek aan huis zijn omwille van gezelschap.
Als bezoekgroep en ook als pastores, willen we ons niet aan u opdringen. Graag willen we u bezoeken, maar u moet dat wel zelf (of anderen namens u) te kennen geven. U kunt daartoe een brief in de bus doen op de pastorie van uw kerklocatie, een e-mail sturen naar onze parochie(info@michaelparochie.nl), een telefoontje plegen of (het kan nog altijd) een brief sturen aan uw kerklocatie.
Voor vrijwilligers van de bezoekgroep, alsook de pastores, geldt dat zij vertrouwelijk omgaan met informatie die eventueel aan hen wordt toevertrouwd. Het is zorg voor elkaar op meso-niveau
Diaconie
De diaconie is van oudsher een der peilers van de katholiek kerk. Het is uitdrukking geven aan de goed zorgen van mensen voor elkaar. Handen en voeten geven aan het evangleie. Denk daarbij aan de zorgen voor zieken, dak –en thuislozen, vluchtelingen die om asiel vragen en tot slot, maatschappelijk engagement voor mensen die dat nodig hebben. Aanspreekpunt voor de diaconie in onze Michaëlparochie zijn bij uitstek de diakens die dit in hun “portefeuille” mogen rekenen.
Gelukkig hebben we in onze parochie 2 Vincentiusverenigingen en enkele Caritasverenigingen met wie we als parochie nauw samenwerken. Zij zijn voor de uitvoering van de diaconie van wezenlijk belang in onze parochie. Het is een “rijkdom”, die we dankbaar in ons midden koesteren. Een kringloopwinkel, voedselhulp en bijzondere zorg op maat. Hier gaat het om zorg voor mensen op micro-niveau. De lokale gemeenschap. Ook hebben deze Vincentius – en Caritasverenigingen korte lijnen met diverse projecten in Oost-Europa en 3e wereld. Ook werken we als parochie samen met Vluchtelingenhulp, als daartoe op ons een beroep wordt gedaan.
Huisbezoek
Het is Jezus Christus, die ons het goede voorbeeld heeft gegeven in de warme menselijke aandacht voor elkaar. Als gedoopte en christenmens hebben we de opdracht het leed te verzachten, mensen hoop en bemoediging te schenken. Te luisteren naar wat mensen beweegt en wat er in hen omgaat.
De werkgroep ondersteunt de pastores bij het bezoeken van parochianen, die daarom gevraagd hebben. Het gaat niet zelden om mensen, die chronisch ziek zijn, thuis verblijven of in tehuizen en instellingen. Ook mensen, die iemand verloren hebben, zich eenzaam of alleen voelen. Het kan ook zomaar een bezoek aan huis zijn omwille van gezelschap.
De vrijwilligers van onze ziekenbezoekgroep hebben speciaal tot doel om zorgvolle aandacht te hebben voor hun medemens. Stelt u een bezoekje van één van hen op prijs, laat dat dan gerust weten. U kunt daartoe ons secretariaat bellen op werkdagen van 9.30 u. tot 12.30 u., tel. 073 – 549 22 15. U kunt ook een briefje achterlaten in de brievenbus van de pastorie op uw parochielocatie of een email sturen aan: info@michaelparochie.nl
Wilt u eventueel een pastor spreken, dan kunt u dat ook gerust kenbaar maken en dan neemt betreffende pastor contact met u op.
Voor vrijwilligers van de bezoekgroep, alsook de pastores, geldt, dat zij vertrouwelijk omgaan met informatie, die eventueel aan hen wordt toevertrouwd. Het is zorg voor elkaar op meso-niveau.
Missie, ontwikkeling en vrede
De werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede heeft tot doel om de parochiegemeenschap te attenderen op de noden in de wereld, achterliggende problemen en oorzaken. Samen zoeken we naar wegen en middelen om noodlijdende mensen te helpen. Vanuit gelovig perspectief en christelijke solidariteit is Jezus Christus onze gids en leidraad, waarlangs we ons als christenen willen bewegen.
MOV wil concreet de handen en voeten van het evangelie zijn, de Blijde Boodschap. De werkgroep bestaat bestaat uit leden van onze parochielocatie Den Dungen. Het zijn trouwe vrijwilligers, die zich inzetten voor o.a. de Adventsactie en de Vastenactie. Zij coördineren de collectes, doen aan fondsenwerving, houden binding met de projecten en de uitvoering ervan. Samen verantwoordelijkheid nemen voor de noodlijdende mens, buiten ons landsgrenzen, het macroniveau.
Activiteiten
Reguliere bijeenkomsten van de werkgroep; het verzorgen van publicaties m.b.t. de noden in de wereld op de parochiewebsite, in de streekkranten De Ware Jacob, Schijndels Weekblad en De Brug; daarnaast begeleiden we collectes t.b.v. de medemens in nood; Vastenactie jaarlijks promoten en organiseren in onze 4 mooie kerklocaties.
U kunt ons telefonisch bereiken via het secretariaat van de parochie op werkdagen tussen 9.30h. en 12.30h.
(073 – 549 22 15)
Mocht u zich geroepen voelen om de werkgroep M.O.V. te ondersteunen dan bent u van harte welkom op de groep te ondersteunen.
Vastenactie
Als goede traditie houdt onze parochiegemeenschap in de 4 kerklocaties de jaarlijkse Vastenactie. Het is een uitdrukking van ons geloof in de goede zorgen van mensen voor elkaar. Juist ook om het vasten inhoud te geven en tot innerlijke verdieping te komen.
De werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede (kortweg MOV genoemd) mag deze vastenactie begeleiden. Jaarlijks wordt een nieuw project speciaal onder de aandacht gebracht van de parochie.
Het pastoraatsteam en de werkgroep M.O.V. maken samen een keuze voor het project. De Vastenactie wordt gehouden in nauwe samenwerking met Cordaid.
Publicaties over het project en de jaarlijkse Vastenmaaltijd vindt u bij de knop “Nieuws” van de parochiewebsite.
Voor de vastenactie is een aparte bankrekening in het leven geroepen.
Eenieder kan zijn of haar bijdrage aan de vastenactie hierop overmaken.
Het banknummer is NL15 RABO 0119 1705 90 t.n.v. Michaelparochie o.v.v. VASTENACTIE
Diaconie
Als christenen, wat we door het doopsel zijn geworden, kunnen we ons niet los zien van de wereld, waar we deel vanuit maken. Is het Jezus niet, die ons oproept om verantwoordelijke mensen te zijn? Participeren in een wereld op micro-niveau (familie en buurt), meso-niveau (dorp, stad en bisdom) en macro-niveau(land en 3e wereld). Zichtbaar dat lichtpuntje zijn. Niet door het hoog van de daken te schreeuwen, maar door eenvoudig, trouw, betrouwbaar , zorgzaam en gelovig uitvoering te geven aan de levensopdrachten, waartoe we ons geroepen voelen. Ieder uniek mens mag daar zelf een eigen gezicht aan geven. Onze gaven en talenten moeten we immers in dienst stellen van elkaar om zo goede beheerders te zijn van de vele genadegaven, die God ons geeft, zo zegt Sint Petrus(1 Petrus 4, 7-11), onze eerste paus. Hij is de steenrots, waarop Jezus Zijn kerk bouwde. Als wij die steenrots willen zijn, mogen we als katholieken meewerken aan een sociale, veilige en betrouwbare samenleving, waarin het goed toeven is.
De diaconie is van oudsher een van de peilers van de katholiek kerk. Het is uitdrukking geven aan de goede zorgen van mensen voor elkaar. Handen en voeten geven aan het evangleie. Denk daarbij aan de zorgen voor zieken, dak– en thuislozen, vluchtelingen, die om asiel vragen en tot slot maatschappelijk engagement voor mensen, die dat nodig hebben. Aanspreekpunt voor de diaconie in onze Michaëlparochie zijn bij uitstek de diakens, die dit tot hun “portefeuille” mogen rekenen.
Gelukkig hebben we in onze parochie 2 Vincentiusverenigingen en enkele Caritasverenigingen met wie we als parochie nauw samenwerken. Zij zijn voor de uitvoering van de diaconie van wezenlijk belang in onze parochie. “rijkdom”,
Het is een rijkdom, die we dankbaar in ons midden koesteren. Een kringloopwinkel, voedselhulp en bijzondere zorg op maat. Hier gaat het om zorg voor mensen op micro-niveau. De lokale gemeenschap. Ook hebben deze Vincentius – en Caritasverenigingen korte lijnen met diverse projecten in Oost-Europa en de 3e wereld. Ook werken we als parochie samen met Vluchtelingenhulp, als daartoe op ons een beroep wordt gedaan.
U kunt ons bereiken via het secretariaat 073-5492215
Vincentiusvereniging
De termen diaconie en diaconaat zijn nauw met elkaar verbonden. Het diaconaat omvat het diaconale werk (het ‘maatschappelijk werk’ van de kerk), terwijl de diaconie de instantie binnen de kerk is, die bij uitstek – maar niet uitsluitend – verantwoordelijk is voor het diaconale werk.
Onder diaconie verstaan we: “ De christelijke dienst in de zorg, solidariteit en verzet ten behoeve van de medemensen in nood”. Diaconie heeft slechts één doel: dat noodlijdenden daadwerkelijk hulp krijgen. Zorg, solidariteit en verzet zijn er de drie wezenlijke aspecten van diaconie
In de Katholieke Kerk wordt de zorg aan hulpbehoevenden, meestal niet langer alleen waargenomen door de gewijde diakens. Van oudsher is dit echter het aandachtsgebied van de diaken.
Het liefdadigheidswerk in parochies, dat lang vooral in handen was van kloosterorden, is aan het eind van de 20e eeuw, voor een belangrijk deel overgenomen door vrijwilligers. Denken we daarbij aan de onmisbare Vincentiusverenigingen in Den Dungen/Sint Michielsgestel en Schijndel, de parochiële Caritasvereniging in Gemonde, Caritas Schijndel, Vluchtelingenhulp en de gemeentelijke sociale instanties. En dan zijn er ook nog vele mensen die in stilte mantelzorg geven.
De gewijde diakens hebben, krachtens hun wijding, nog steeds de opdracht, om aandacht te hebben voor de mensen in nood. Het is onmiskenbaar een kerntaak van diakens. In opdracht van de bisschoppen, zijn zij soms vaker verantwoordelijk voor bestuurlijke aspecten, catechese en de prediking omdat de praktijk van de parochies dit nodig maakt.
Nu mensen steeds vaker tussen de wal en het schip terecht komen en de maatschappelijke zorg voor elkaar verschraalt, wordt meer een beroep op de kerk gedaan. We willen onze ogen niet sluiten voor de hulpvragen die aan ons gericht worden.
Waar mogelijk, willen we oprecht een bijdrage leveren aan leniging van de nood in onze eigen omgeving en daarbuiten. Tevens ook als kerk vertegenwoordigd zijn in maatschappelijke organisaties, die helpen om de doelstellingen der diaconie te bevorderen.
Hebt u ons echt nodig, dan kunt u contact opnemen met het secretariat van onze parochie op weekdagen tussen 9.30h. en 12.30h. Telefoon: 073 – 549 22 15.
Diaken Mari van der Heijden kunt u in noodgevallen bereiken op 06 – 233 919 09.
Kerkbalans
THEMA ACTIE KERKBALANS 2018 ‘GEEF VOOR JE KERK’
In januari gaat de actie Kerkbalans van start. Daarin staan die verschillende betekenissen van de kerk voor mensen centraal. Het thema van de actie Kerkbalans is ‘Geef voor je kerk’.
Vult u zelf maar in: Mijn kerk inspireert, helpt, bidt, deelt, rouwt of juist in deze maand: ‘Mijn kerk viert!’
Welk woord zou u willen invullen?
Tussen 20 januari en 3 februari 2018 ontvangt u een brief met het verzoek om bij te dragen.
Bankrekeningen voor de actie kerkbalans:
Den Dungen: NL93 RABO 0112 9093 88
Gemonde: NL40 RABO 0116 2018 43
Schijndel: NL29 RABO 0147 1063 38
St. Michielsgestel: NL50 RABO 0133 6002 62