Vastenactie 2020, Gemonde

Beste medeparochianen,

Ik ben zuster Maria Foederis Arca, en ik ben afkomstig uit Gemonde. Ik ben al 12 jaar lid van de “Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matarà”, in Nederland bekend als “De blauwe zusters”. Sinds 1,5 jaar woon ik in een klooster in Celleno, een klein Italiaans dorpje ten Noorden van Rome.

Het landelijke thema van de vastenactie 2020 is “werken aan je toekomst”. Als we het in Nederland hebben over de toekomst van de Kerk worden we vaak moedeloos. De cijfers van het laatste SCP-rapport “Christen in Nederland” zijn weinig hoopgevend. Vooral onder de katholieken is er sprake van een grote ontkerkelijking. De kerkgang neemt af, er zijn minder dopen, minder huwelijken, minder priesters[1], kortom… de toekomst van de kerk ziet er weinig rooskleurig uit.

Risultato immagini per servidoras del señor

Hier tegenover wil ik een ander beeld stellen. Sinds 2004 heeft onze congregatie maar liefst 5 kloosters geopend in Nederland. Ieder jaar treden er meer dan 100 meisjes in bij onze noviciaten over de hele wereld, zodat onze congregatie in 31 jaar is gegroeid tot 1400 leden, waaronder 14 Nederlandse roepingen. Wereldwijd zijn we aanwezig is meer dan 40 landen en hebben we zo’n 200 kloosters. Ook dit jaar hebben we weer 8 nieuwe kloosters geopend. God stuurt ons dus veel roepingen en plaats van deuren te sluiten, mogen we Godzijdank deuren openen, maar het is niet voldoende, want “de oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig”. (Mt 9,37-38; Lc 10,2)

Risultato immagini per ssvm studentato
No hay ninguna descripción de la foto disponible.
L'immagine può contenere: 20 persone, persone che sorridono

Allereerst wil ik u er dus nogmaals herinneren aan het belang de Heer van de oogst te bidden dat Hij arbeiders stuurt naar zijn oogst. Maar deze arbeiders moeten ook leren om in de wijngaard van de Heer te werken Van de 1400 zusters die onze congregatie telt, zijn er zo’n 500 zusters in de vormingshuizen. Zij krijgen les in filosofie, theologie, Bijbelstudie, liturgie, pastoraal en latijn. Dit is nodig om antwoord de kunnen geven op de vele vragen die die moderne mens zich stelt, om ons geloof te kunnen verdedigen. De docenten worden verworven onder onze eigen paters en zusters, maar die hebben daar wel een opleiding voor nodig. In de communiteit waar ik woon zijn er drie zusters aan het studeren om docenten en zusters te kunnen onderrichten. Zuster Maica Iubirii uit Roemenië studeert theologie en zuster Radist, uit Oekraïne en ikzelf (zuster Foederis, uit Gemonde) studeren filosofie.  Ik ben u van harte dankbaar voor uw steun afgelopen kerst. Voor de zusters uit Roemenië en Oekraïne echter is het moeilijk weldoeners te vinden en de studiekosten zijn een grote last voor onze gemeenschap, die geheel van giften afhankelijk is. Dit lijkt misschien weinig op een missie, maar ikzelf heb middeleeuwse filosofie mogen doceren aan een van de priesters in ons bisdom; Acht van de missionarissen die we hier in Nederland hebben zijn mijn leerlingen geweest en andere zusters aan wie ik les heb mogen geven zijn nu missionaris in Italië (Parochie), Albanië (Weeshuis), Oekraïne (parochies, weeshuizen), Rusland, IJsland, Litouwen (Parochies), Argentinië (huis voor gehandicapten), Tanzanië (parochie, ziekenhuis, school) enz. Ik wil u dan ook vragen om te investeren in de toekomst van de Kerk in Nederland en in de rest van de wereld, door een bijdrage te schenken aan de studiekosten – inschrijfkosten, reiskosten en fotokopieën en boeken  – van deze twee zusters. Zij zullen de docenten zijn van vele generaties missionarissen in Nederland en over de hele wereld. De Kerk is van Christus, laten we de hoop dus niet verliezen en de God om arbeiders bidden voor zijn oogst en deze arbeiders ondersteunen met hetgeen u kunt missen.

Wij bidden voor u en voor uw dierbaren,

Zuster Maria Foederis Arca

En de andere zusters uit Celleno

Bankgegevens:

ABN-Amro Bank

60.19.55.242

Dienaressen van de Heer /inzake Missie

Dorpsstraat 149, Brunssum

IBAN:  NL95ABNA0601955242

SWIFT:   ABNANL2A

T.A.V. : Vastenactie zuster Foederis